De sportieve driehoek (SPORT side)
-
- In deze eerste laag heb ik gekozen voor het vermogen om grote bewegingen te kunnen maken met je eigen lijf (mobility), dan ook om sterk genoeg te zijn om ondanks verstoringen deze te neutraliseren en posities en houdingen vast te kunnen houden (stability) gecombineerd met het vermogen om jezelf in balans te kunnen houden (balance). Je kunt dit in het fysieke ontwikkelingsmodel van bewegen herkennen als je vanuit lig tot kruipen, zit en stand wilt komen – dit zijn grof motorische vaardigheden. Maar in allerlei trainingsvormen komen deze terug – denk aan “animal flows” en bijvoorbeeld ook matoefeningen bij yoga of pilates.
- In de opvolgende laag zijn de mengvormen waarbij behendigheid en beweeglijkheid – het snel van houding en positie kunnen veranderen zonder veel externe of eigen weerstand (agility & quickness), bewegingen langer kunnen volhouden – langer dan 1 minuut volhouden (endurance) en dan het aanleren van basale sportieve bewegingen zoals rennen, springen, slaan, schoppen, vangen, werpen, duwen, trekken, dragen en tillen van objecten zonder dat dit direct terug te voeren is op perfectionisme met de materialen waarmee de sport uiteindelijk beoefend moet worden of in eindvormen waarin met of tegen anderen gestreden wordt (sport skills) – het uitgangspunt is het leuk gaan vinden om met objecten te spelen en te sporten zonder dat je tot verlies of winst hoeft te komen (FUNdamentals)
- Nu wordt het tijd om met weerstand te gaan werken (strength) – het kan op allerlei manieren worden bedacht – ballen die zwaarder of groter worden of in het geval van gewichtheffen in rustige bewegingen trainen met weerstand. Snelheid (speed) kan dan op zichzelf getraind worden en de combinatie van versnellen en vertragen met je eigen en externe massa komt daarbovenop. De mate waarin je deze bouwstenen wilt aanbrengen is per sport verschillend, maar alle mensen verdienen het om voldoende intensief in beweging te zijn op alle leeftijden om gezond, fit en sterk te blijven (zie hiervoor de landelijke beweeg- en fitnorm)
- Als je de sportieve bewegingen met voldoende weerstand en snelheid kunt uitvoeren, kan het tijd worden om jezelf te oefenen tot je dit tot het gewenste intensieve niveau – of ook onder vermoeidheid of druk – onbewust bekwaam kan reproduceren – dit vereist dat je traint om het trainen (trainability). Naar mijn mening is het vervolg dat je kunt deelnemen aan wedstrijden (compete) om te zien hoe dit in de omstandigheden onder druk ook tot resultaten leidt
- TOP: als je in staat bent om ook je prestaties in de wedstrijdsport te kunnen relativeren en keuzes leert maken waarbij je ambitie, talent en inzet voldoende in relatie met de anderen (teamgenoten of tegenstanders) in perspectief gezet kunnen worden. Of de regie neemt om ook tot de top te kunnen behoren waar je thuis kunt horen! In de olympische sport gewichtheffen is de statistiek dat ongeveer 1 op de 50.000 tot 500.000 mensen het talent bezit om tot uitzonderlijke individuele prestaties kan komen. Voordat je als een gek gaat trainen is het wel de moeite waard om na te gaan of je het talent bezit om tot deze uitzondering te kunnen behoren? Weeg dit dan ook af tegen alle voorwaarden die nodig zijn om de trainingen en wedstrijden te kunnen realiseren? Ik wil niemand ontmoedigen, maar vaak denk ik dat je ook je eigen optimale top kunt bereiken bij de gegeven omstandigheden, je talent en inzet! Geniet vooral van de wedstrijden die je met en dankzij anderen kunt beleven.
De integratie en samenvatting
Met het SOM van Dutch Strength heb ik op hoofdpunten een aantal markeringen geplaatst op 5 niveaus. Het is vooral van belang te beseffen dat de gekozen trefwoorden op elk niveau een keuze zijn van mij. Misschien vind jij andere termen van groter belang en wilt je enkele termen vervangen, kijk zelf maar wat je met SOM kunt. In de 3-dimensionale uitvoering zijn alle vlakken verbonden met elkaar. Daarmee heb ik ook vooral willen benadrukken dat wat mij betreft bewegen en sport ook op de andere vlakken resultaten kunnen veroorzaken of juist het proces van groei en ontwikkeling kan verstoren. Dit vraagt om een besef dat tijdens sport & bewegen werkvormen, opdrachten, activiteiten en trainingsvormen kan bedenken of uit laten voeren die dit beogen te beïnvloeden. Training is het veranderen van de belastbaarheid, dus hoe meet je de fysieke, mentale en sociale belastbaarheid en bedenkt dan passende oefeningen om daarna gerichte groei en ontwikkeling te veroorzaken of vertrouw je op je intuïtie, levenservaring en kun je sturen op je gevoel in elk van deze thema’s?
Een model is in dit stadium geen wetenschappelijk instrument. Het is te zien als een frame, bouwwerk, waarlangs je kunt kijken. Het is mogelijk om dit verder te onderzoeken, uit te breiden of met behulp van vragen en dergelijke metingen te doen en een persoonlijke of groepsgebonden ontwikkeling vast te leggen. Je kunt interventies, oefeningen en trainingen beoordelen op hun status quo of effect in één of meer van de begrippen. Dat is niet het doel van dit huidige artikel, maar ik zou zeker gecharmeerd zijn als studenten, onderzoekers en beleidsmakers de handschoen willen oppakken en hier verder op door zouden kunnen en willen borduren.
Dus wie weet zal de SOM vleugels kunnen krijgen en in de wereld om mij heen ingezet gaan worden buiten de “home of Dutch Strength” in Amsterdam waar uiteraard SOM als proces herkenbaar is in vele stadia bij de leden, en vanuit mijzelf als de hoofdtrainer/coach in de sportclub aangestuurd wordt op deze 3 vlakken.
Je mag de afbeeldingen in dit artikel vrij gebruiken onder bronvermelding om in eigen presentaties te gebruiken of neem contact op met kartent.com op karton kan laten printen om een 3D SOM zelf te bouwen.
Laat hieronder gerust weten of je SOM als persoon of vanuit je functie als vleugels wilt zien, maar dan wel zonder dat je het risico loopt om een volgende “Icarus” te worden 😀 Of deel hier of op social media een foto van je (3D) SOM in je eigen omgeving?
Geef een reactie