Wie heeft er niet met kracht gespeeld?
Op de kermis is de kop-van-jut populair, soms tref je ook nog een attractie aan waar je zo hard mogelijk de hoorns van een stier mag indrukken of aan een handvat mag trekken.
Spelen met kracht is van alle leeftijden.
Het is wel zo dat jongens en heren zich sneller aangetrokken voelen tot de basisvormen, maar meisjes en dames zijn net zo goed geïnteresseerd als ook techniek en souplesse nodig zijn!
Ik heb ooit op de Dam in Amsterdam een halterset uitgeleend met 263 kg erop. Dit is het huidige wereldrecord voorslaan en stoten en staat vanaf 2014 op naam van Hossein Rezazadeh.
Iedereen die langsliep werd uitgedaagd om dit boven het hoofd te tillen, dat lukte uiteraard niemand, maar gaf wel leuke reacties. Ik meen dat het was om mogelijk te gebruiken als reclame voor een sportmerk, maar zeker weet ik het niet meer. In ieder geval is het op dit niveau geen spelletje meer, maar sport!
In dit artikel wil ik een paar tips geven hoe en waarom je met kinderen spelen kunt met kracht.
Waarom spelen met kracht bij kinderen?
In dit rapport uit 2014 naar de motorische fitheid van basisschool kinderen (10-12 jaar) is vergeleken tussen 2006 en 1980 de fitheid een stuk minder geworden. Alle kinderen scoorden over het algemeen slechter op (duur)kracht in armen, romp en benen en snelheid.
Het pluspunt was wel een hogere score op het hoogspringen, maar kinderen zijn langer geworden en springen dus hoger. De score op lenigheid was niet echt veranderd. Op alle slechtere scores worden de scores nog slechter als je overgewicht hebt. In de metingen is niet gekeken naar het uithoudingsvermogen, maar het valt te verwachten dat dit ook niet beter is geworden.
In het diagram heb ik de belangrijkste factoren die invloed hebben op de fitheid, kracht van kinderen eenvoudig weergegeven. Daarin kun je zien dat je door combinaties van kracht met coördinatie, snelheid en behendigheid veel invloed kunt hebben op de fitheid van kinderen.
Je mag daar best een sportieve, leuke onderlinge strijd van maken.
De uitdaging voor jezelf als trainer of ouder is om op een leuke manier kinderen uit te dagen met veilige en speelse vormen waarbij kracht nodig is.
Voorbeelden van het gebruik van materialen in speelse vormen
Medicinballen, powerbags – zie deze als kogels of letterlijk als zandzak, laat deze in estafettevormen dragen of gooi deze in zit, (knie)stand voor je uit of over je heen. Bij jonge kinderen 2-handig werken met 2 kg en bij kinderen van 10-12 jaar evt. met 1 hand en tot 5 kg maximaal.
Powerbands , elastieken – gebruik deze als weerstandskoorden met trekken, duwen en rennen onder weerstanden. Denk ook aan de vormen op handen en voeten – tijgersluipen voor de jongste kinderen en commandotraining voor de kinderen tot 12 jaar. Zelf werk ik met een maximale trek van 10 kg in de elastieken.
Halters e.d. – alle kinderen vinden het leuk om volwassenen na te doen met allerlei oefeningen, maar dat hoeft dan niet te serieus in een competitie en/of te zwaar gewicht. Letterlijk na-apen van een gewichtheffer met een bezemsteel en plastic schijven kan al leuk genoeg zijn!
Gouden regels
- Zorg dat de oefening altijd in een serie van 10 of meer herhalingen uitgevoerd kan worden – of je nu het eigen gewicht gebruikt, dat van een ander kind of object. Er is geen argument om kinderen in speelse vormen te intensief te belasten. Je kunt erop rekenen dat kinderen ook sterker worden bij deze intensiteit.
- Bij moeilijke oefeningen zoals het gewichtheffen is het beter om de 10 herhalingen niet in één serie te doen, maar deze over 2 of meer sets te verdelen zodat de vorm beter behouden kan blijven.
- Omgekeerd heeft het weinig zin om oefeningen met kracht vaker dan 20 x achter elkaar te doen, het doel verandert dan naar (kracht)uithoudingsvermogen.
Voorbeeld van een thema-training
Piratenschool (8-10 jaar)
- Zinkend schip – laat kinderen op een verhoging klimmen/klauteren via een net e.d.
- Kanonschot – laad een kanon en schiet de kogel (medicinbal) af, gebruik eventueel een elastiek als supergrote katapult
- Het dek schrobben – laat de kinderen een schijfje van 2,5-5 kg over de rubbervloer schuiven
- Op de uitkijk – via een touwklimactie op de uitkijk staan
- De schat dragen – maak een draagbaar van stokken en laat de kinderen een schijf van 10 kg over een hindernisbaan verplaatsen
- De stokkendans – gebruik 1-meter stokken en doe een dans met de stokken
- Haal de buit binnen – gebruik een dik touw aan een schijf en laat deze naar binnen trekken
- Het grote schatroverspel – op 2 of meer plekken laat je 2 piratenbendes elkaar schat roven bestaande uit ballen, schijven e.d.
Gebruik je fantasie, hou het veilig en kijk hoe je kinderen op speelse wijze beter kunt leren bewegen met weerstanden – trekken, duwen, dragen en tillen vormen de basis van deze trainingen. Ik hoop dat het spelen met kracht vaker onderdeel wordt van gym, sport of spel.
Laat een bericht achter met tips en ideeën voor anderen.
Tom Bruijnen says
Kijk ook eens hier