Als je wat vaker met gewichten stoeit vraag je je ongetwijfeld af of het zinvol is om krachtschoenen aan te schaffen en te dragen.
In dit artikel staat een stroomdiagram en een paar tips zodat je een keuze kunt maken.
Blootvoets of juist extra steun onder je voorvoet?
Omdat ik al wat langer meeloop zie je sommige ontwikkelingen als golfbewegingen elkaar opvolgen.
In de jaren 90 van de vorige eeuw kwam een product op de markt waarbij je met de schoen op een soort extra plaat stond onder de voorvoet. Fred Hatfield deed een klein onderzoek naar de effectiviteit van deze “strengthtraining shoes” en ontdekte dat de kuiten bij atleten extra ontwikkelden en zowel sprong- als sprintprestaties verbeterden.
Bij recreanten bleek echter dat er vaak blessures ontstonden. En dan in het begin van de 21e eeuw is er min of meer een tegenovergestelde trend te zien waarbij een soort handschoen om de voet gedragen werd waardoor extra trainingsprikkels ontstaan.
Wat mij betreft mag je een verhoogde voorkant of juist optimale prikkeling bij de voet en tenen kiezen, maar ik heb bij krachttraining eerder de neiging om te kijken wat in meer dan 100 jaar gewoon is geworden bij de gespecialiseerde atleten.
De afgelopen tijd heb ik zitten uitvogelen hoe ik je kan helpen om een keuze te maken. Daar is mijn stroomdiagram uit ontstaan.
Je hoeft dus geen verwijzingen te verwachten naar extreme modellen.
Het stroomdiagram
De allereerste vraag die je in mijn stroomdiagram tegenkomt is de vraag of je meer dan 30% van je lichaamsgewicht gaat tillen of dragen.
Ik vind het namelijk onzin om speciale krachttrainingsschoenen aan te bevelen als je in feite niet heel veel extra steun nodig hebt. Uiteraard adviseer ik je dan niet om bij lichte gewichten maar met naaldhakken te gaan tillen.
Ik waarschuw je wel, maar als je toch nieuwsgierig bent, kijk hier dan maar wat er fout kan gaan op hoge hakken!
De laatste vraag die telkens gesteld wordt, is de vraag of hoe lenig je bent. In feite dan met name rond de enkel en in de liezen. Als je minder ver naar voren kunt met je scheenbeen/knie in de enkel, dan is een hielverhoging gunstig.
Ook als je merkt dat je wel goed met je billen naar achteren kunt, maar minder goed de benen zijwaarts kan brengen (split/sumo), dan helpt een hielverhoging ook.
Overigens denk ik niet dat je bij de uitzonderlijke gevallen hoort die daarin structurele blokkades hebben, maar denk dat er in ieder geval ook nog twee extra checks nodig zijn.
- begrijp je hoe je de juiste techniek kan uitvoeren voor bijv. squats en deadlifts?
- heb je genoeg tijd gestopt in de lenigheidstraining om te weten of je werkelijk niet leniger kunt worden dan je nu bent?
Ik kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren – ik stond als junior voetballer halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw en kreeg een gasttraining van Willem de Lange sr.
Hij was voor die tijd revolutionair in zijn aanpak in de voetbalwereld en de masseur van o.a. “Johan Cruijff”. Op de 1e verdieping boven zijn café in het hartje van Amsterdam deed hij ook, volgens mij stiekem, kracht- en lenigheidstrainingen met enkele profs van Ajax.
Ik wist dat op dat moment allemaal niet, maar het bleek een bijzonder inspirerend moment voor mij te zijn. Ik kon nl. nauwelijks fatsoenlijk opdrukken en mijn voet bleef zo’n beetje op een halve meter van mijn bilspieren hangen bij een rekoefening voor mijn “quadriceps”.
Ik schaamde mij rot, als jonge jongen kon ik alles en vervolgens bleek ik als puber een aardige ‘hark” en “watje” geworden te zijn door te eenzijdig te belasten.
Het is allemaal goed gekomen hoor, jezelf verdiepen in allerlei trainingsmethoden en niet te vergeten je trainingen vanuit allerlei thema’s te doen heeft goed geholpen. Ik kan niet in een split of spagaat, maar ben geen “hark” en “watje” meer.
Vandaar de vraag of je genoeg tijd hebt gestopt in de lenigheidstraining.
De rest van het stroomdiagram zul je wel begrijpen. Ik hoop je geholpen te hebben bij de schoenen te kiezen die voor jouw krachttraining geschikt zijn.
Stel gerust nog een vraag als je er niet uitkomt!
Wil je “Strength Shoes” kopen? Dat kan bijv. via Barbell-Shop.nl.
Geef hier je reactie op het stroomdiagram.
Hoi Tom, duidelijk artikel. Ik kom met je diagram uit op de Nike gewichthefschoenen, maar zijn deze ook aan te raden: http://gewichthefschoenen.nl/schoenen/adidas-power-perfect-2/? Want die zijn een stuk goedkoper.
Klopt, zelf vind ik de Nike een wat hogere zool hebben waardoor je een andere diepte bij de start moet maken in je lichaam – check evt. de prijzen bij Sportquest/Dutch Strength voor de Adidas. Met vriendelijke groet.