Ik ben in mijn leven door verschillende trainers en coaches begeleid op trainingen en wedstrijden. Meestal herken je pas later hoe goed de trainer/coach voor je was. Pas als je zelf anderen gaat trainen en coachen ontdek je alle aspecten die de ervaren trainer min of meer als vanzelfsprekend toonde.
Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik aan Henk Keizer, mijn toenmalige trainer/coach powerlifting, op een avond bij hem op de powerliftingclub “Spartacus” in Noord-Scharwoude vroeg of hij vond dat ik mee kon doen met een gewichthefwedstrijd. Ik nam op dat moment al deel aan wedstrijden powerlifting, maar wilde ook de olympische krachtsport in wedstrijdverband gaan doen.
Eén van de opmerkingen die hij maakte was “goed dat je gewichtheffen wilt doen, powerliften is wel leuk, maar gewichtheffen is moeilijker”.
Inmiddels had ik wel al door dat hij in een grijs verleden gewichtheffer was geweest voordat hij aan powerlifting deed. Hij is overigens internationaal zeer succesvol geweest als powerlifter, maar ook als trainer/coach.
Vervolgens zei hij op de trainingsavond iets in de trant van “ik zoek even de goede schijven voor je, hier vooraan kun je wel gaan staan en doe maar even voor”. Nadat hij gekeken had, gaf hij als feedback “nou, dat ziet er toch goed uit, probeer maar eens wat je kunt”. Na wat maximale pogingen gaf hij groen licht “ga jij je maar inschrijven, misschien doe ik zelf dan ook nog wel even mee”.
En dat gebeurde ook! Op mijn 33e ging ik dus nog voor het eerst meedoen aan een gewichthefwedstrijd. Uiteraard was ik sterk, maar niet zo technisch begaafd. Nu is het een beetje omgekeerd J
Jaren later ben ik hem nog dankbaar dat hij mij het vertrouwen gaf om dingen gewoon te gaan doen, zonder teveel angst of uitstel aan te pakken als je er klaar genoeg voor bent.
Als je zelf op zoek gaat naar een trainer/coach kun je een aantal zaken afturven die ik belangrijk vind. Check onderstaande punten voor jezelf en kijk eens naar je (toekomstige) trainer/coach of het lijstje past bij hem of haar.
O Respectvol en normatief
- Zoek een trainer/coach die begrijpt hoe jij bent en met je kan samenwerken
- Je trainer geeft je vertrouwen in hoe je traint en wat je kan bereiken
- Je trainer respecteert je grenzen en is eerlijk en oprecht
- Je trainer is iemand die verder denkt dan de eigen voordelen
- Je trainer deelt ook belangeloos ervaringen en heeft ruimte om ook van anderen te leren
- Je trainer geeft kennis en informatie door
- Je trainer is een voorbeeld voor jou en anderen
O Deskundig en creatief
Bij het bepalen, verkennen en opzoeken van grenzen, hoort ook het verruimen daarvan.
- Je trainer zal vanuit de informatie en gegevens vernieuwen en aanpassingen doen in je trainingen en schema’s
- Je trainer is creatief in het bedenken van oplossingen.
In feite is het niet alleen kennis, maar vooral ook het bij elkaar brengen van verschillende stukjes van kennis en vaardigheden. Je trainer is niet alleen bekend met alles “in-the-box”, maar kan ook “out-of-the-box” denken en handelen en verrassende oplossingen bedenken.
- En “last-but-not-least”, zoals Henk ook aangeeft en uitdraagt, je trainer heeft een passie voor de sport en zijn eigen vak als trainer!
O Doelgerichtheid en communicatief
- Je trainer helpt je bij het bepalen en bijstellen van je doelen
- Je trainer motiveert je, houdt je doelgericht en blijft ondersteunen
- Je trainer luistert naar je
- Je trainer geeft de juiste, goede informatie
- Je trainer kan goed onder woorden brengen wat je kunt bereiken en is reëel
- Je trainer checkt ook of je hebt gehoord en begrepen wat er gezegd of gedaan is
Kortom op alle facetten van communicatie zal je trainer zich bezig moeten houden. Je trainer zal daarbij altijd op zoek gaan naar nieuwe inzichten en graag willen praten over zijn vak met andere experts.
Deze aspecten kun je verder uitdiepen door Professor Howard Gardner te bekijken op internet of zijn boek “Five Minds for the Future” te bestuderen.
Op de site van de NSCA vind je een register van internationaal kracht- en conditietrainers en ook heel veel informatie over kracht- en conditietraining.
Ik hoop dat je met deze checks en bronnen je zoektocht naar een goede trainer kan starten!
Wat mis jij in dit lijstje met eigenschappen van een goede trainer?
Niek Faas says
Beste Tom,
Met de komst van Obama op het Museumplein dacht ik weer met genoegen terug aan de NK Masters jl. die jij organiseerde. Jammer dat Rafal Pazur in de fout ging.
Het vinden van een goede trainer is een mooi onderwerp en je zegt daar mooie dingen over. In Nederland is het gebrek aan lokaties en faciliteiten voor het gewichtheffen het grootste probleem volgens mij.
Wat leuk dat jij Henk Keizer noemt. Ik heb indertijd tegen hem getild. Met Ferry Vermeulen, ook van SSS Alkmaar, is hij gaan powerliften. Goed dat hij zegt dat gewichtheffen mooier en vooral moeilijker is.
Groet,
Niek Faas
Tom Bruijnen says
Hallo Niek, bedankt voor je reactie – het is inderdaad lastig om niet alleen een plek, maar ook de begeleiding te vinden bij het gewichtheffen, ik hoop mijn bijdragen bij het opleiden van begeleiders voor het gewichtheffen nog jaren te blijven doen. Train ze!
Tom Bruijnen says
Hallo Niek, inderdaad denk ik dat het faciliteren van gewichtheffen in Nederland nooit serieus op dezelfde manier is opgepikt zoals bijvoorbeeld wel sportvelden en andere sporten geholpen worden door zowel lokale als nationale overheden – de laatste tijd is er gelukkig wel weer meer aandacht voor het gewichtheffen door de commerciële trends zoals crossfit en zijn er wel enkele aansprekende resultaten behaald door enkele atleten. Hopelijk gaat het gewichtheffen nog meer de lift in 🙂
kyra walhof says
Tom, Je bent een super trainer. Mijn dochter traint met plezier bij u. Goede begeleiding, afwisselend, motiverend, en in balans ! Wij zijn blij!
Tom Bruijnen says
Dank je wel Kyra voor de complimenten, het is ook gewoon heel leuk werk 🙂