Een poster met de techniek is bedoeld om je te helpen bij het aanleren en begrijpen van het gewichtheffen. Gewichtheffen is één van de meest complexe bewegingen in de sport. Maar ook één waarbij je, als je de uitvoering niet goed doet, risico hebt op blessures.
Wie wil er immers een licht of zwaar gewicht “terugkoppen” of in de rug laten vallen?
Inderdaad niemand!
Ik vond het een geweldige uitdaging om via een poster met iedereen die dat bekijkt te communiceren. Ik besloot eerst goed te kijken wat anderen al gemaakt hadden. En als je een nauwkeurige studie daarvan maakt en de vraag aan jezelf stelt wat je anders zou willen doen, ontstaat de eigen visie. Het voelt ook beter niet alleen commentaar te hebben, maar dan ook zelf iets te maken.
Mij viel op dat er vaak bewegingen ontbraken of onzichtbaar waren. Je kunt bijvoorbeeld vaak niet goed zien hoe je moet opstaan uit de diepste opvangposities.
Verder merkte ik dat er soms teveel gedetailleerde lijnen of grafieken in aanwezig zijn. Meestal snapt iedereen nog wel de baan van de halter, maar wat je af kunt lezen aan een grafiek van de druk onder je voeten is voor biomechanici al lastig om te beoordelen, laat staan de doorsnee atleet of coach die de poster ziet.
Tot slot zag ik vaak professionele gewichtheffers min of meer in een eigen stijl tillen en soms ook nog in ouderwetse kleding.
In de posters die ik nu heb gemaakt zijn ook de bewegingen tussen de hoofdposities zichtbaar. Op die manier kun je wat meer de hele beweging volgen. De beweging is groter gemaakt dan normaal zodat je de acties duidelijker ziet. Door gebruik te maken van een doorschijnende schijf kun je ook zien wat je in de polsen moet doen. Ook zie je dan beter de positie van de onderarmen.
Verder is voor een groot deel de internationale terminologie gevolgd, maar heb ik bijvoorbeeld de kniepassage nu “back pull” genoemd. Ik denk dat je dan beter snapt wat je moet doen.
Onderaan de poster staan de begrippen die ik meestal benoem als je les krijgt van mij.
Strength – kracht staat centraal, om iets in beweging te krijgen
Power – gebruik kracht en snelheid
Speed – zorg dat je zo snel mogelijk beweegt, meestal zweeft de halter dan
Impact – zorg dat je de valsnelheid afremt
Tot slot heb ik Teun gekozen omdat hij een jonge atleet is, niet zo’n “hulk” en mijn zoon J Ik hoop ook dat je de kleuren ok vindt!?
Ook leuk om te weten, er waren zo’n 400 foto’s nodig die gesorteerd moesten worden en uit meerdere acties en hoeken opgenomen waren. Pas in de 9e versie werd gezien dat Teun op sommige foto’s daardoor wat kleiner op de poster stond. Uiteindelijk is de 10e versie gemaakt en krimpt hij niet meer tijdens de lift LOL.
De posters met de “clean” en “jerk” zullen sneller gemaakt kunnen worden! Ik hoop dat ik ook nog tijd kan vrijmaken om mijn boek te herschrijven of een andere in de stijl van Dutch Strength te maken. Ik hoop dat deze posters goed gebruikt zullen worden.
Gebruik jij techniekposters?
Ronald Blauw says
Als dyslectische beelddenker leer en begrijp ik het beste technieken d.m.v. posters, videos en demonstraties.
In de rol van personal sportcoach maak ik veelvuldig gebruik van posters tijdens instructie.
Tom says
Fijn dat ik je ook met mijn posters kan helpen, er komen er nog meer!
Joepie Thijssen says
Thnx!!
Tom says
Graag gedaan 🙂
John de Vogel says
Beste Tom,
Graag zouden wij als zorginstelling gebruik maken van jouw posters.
Wij begeleiden een behoorlijk zware doelgroep en zijn bezig met een voeding en lichaamsbeweging programma op te zetten voor hun.
Deze mensen hebben veel roofbouw gepleegd op hun lichaam en we hopen dat dit bijdraagt aan een behoorlijk herstel.
Op dit moment zijn we een fitnessruimte aan het inrichten en hebben we een vrijwilliger gevonden die hier een bijdrage aan gaat leveren.
De website is tijdelijk, een nieuwe is in de maak.