Bootcamp? Wat is dat nou weer? Jarenlang vastgehouden aan kracht- en conditietrainingen en dan toch ook bootcamp gaan geven? Ja daar zijn verschillende redenen voor te geven.
In de eerste plaats is bootcamp niet alleen maar iets dat in een militaire organisatie neergezet wordt om onder extreme omstandigheden als team te kunnen blijven functioneren. Ik vind dat dit belangrijke sociale element, het samen een fysieke uitdaging aangaan en doorstaan, wel onderdeel moet uitmaken van een training.
In de tweede plaats kan een bootcamp op verschillende manieren worden samengesteld, maar het is altijd ook een Total Body Training. Daar kan ik alleen maar achterstaan!
Ook herken je in een bootcamp altijd de elementen push-pull upper body, core & legs en “cardio”. Je hebt als trainer genoeg kansen om hier dan zelf op een goede manier de oefening wat lichter te maken door een andere uitvoering te kiezen of het tempo aan te passen.
Ook vind ik bootcamp leuker klinken dan conditietraining, gewoon meegaan met je tijd, toch?
Tot slot vind ik bootcamp doordat vooral in de duur van de oefeningen en het tempo kansen bieden aan zowel beginners als gevorderden – de beginner kan het tempo wat lager houden, de gevorderde kan juist alles op hoge intensiteit brengen. Er ontstaat een mooie mix, met als extra dat je bij een bootcamp juist aan de gevorderden mag vragen om anderen positief te stimuleren door te gaan, dat hoort erbij!
In de Dutch Strength Bootcamp heb ik een herkenbare trainingsindeling gemaakt:
a) opwarmen met dynamische lenigheid
b) technische instructie
c) stationstraining*
d) uitdaging van de week
e) uitwarmen
* in een mesocyclus van 6 weken herken je 3 fasen:
week 1-2 8 oefeningen 8 series van 20 seconden inspanning en 10 seconden pauze – gewenning voor de nieuwkomers, maar hoog intensief als uitdaging voor gevorderden – totaal 160 sec inspanning – 80 sec. pauze per oefening – totale tijd voor de stationstraining 32 minuten
week 3-4 8 oefeningen 6 series van 30 seconden inspanning en 10 seconden pauze – na de alarmfase aanhaken voor de beginners, een mengvorm van krachtuithouding – 60 sec. pauze per oefening – totale tijd voor de stationstraining 32 minuten
week 5-6 8 oefeningen 8 series van 20 seconden inspanning en 10 seconden pauze – gewenning voor de nieuwkomers, maar hoog intensief als uitdaging voor gevorderden – totaal 160 sec inspanning – 80 sec. pauze per oefening – totale tijd voor de stationstraining 32 minuten
In de afbeeldingen, klik om ze uit te vergroten, zie je hoe met name de stationstraining is opgebouwd.
Bootcamp is een goede veelzijdige manier om je kracht en conditie op te bouwen, het is leuk om dit samen met anderen te doen en kan ook goed geschikt zijn als voorbereiding op een loop met hindernissen zoals mud masters, obstacle run en zo.
En wat zijn jouw ervaringen met bootcamp?
Ps ik ben wat langer uit de lucht geweest door andere prioriteiten, maar kom nu weer vaker terug!
Bootcamp is buiten
Frisse lucht en een laag Co2 gehalte
Grote variatie aan oefeningen is mogelijk incl aerobe en anaerobe
Trainen op verschillende locaties is raadzaam
Des te groter de variatie des te beter
Het versterkt je immuunsysteem
Geschikt voor jong en oud
Geschikt ervaren en onervaren sporters