Je kunt zwaar of licht trainen, lang of kort, veel of weinig en alles daartussen. Eigenlijk zijn dit tegenstellingen en vaak lees of hoor je dat deze manier het beste is om af te vallen, groot te worden of sterk. Zodra je kiest voor één methode en overtuiging, dan is de kans groot dat je andere manieren uit gaat sluiten. Vaak kun je vaak en veel op één manier trainen, maar is het juist goed om ook andere prikkels te krijgen.
In dit artikel stel ik je een concept voor waarin je beide uitersten niet op zichzelf veroordeelt als goed of slecht, maar dat vaak beiden mogelijkheden zijn en met elkaar in verband staan.
Diabool als symbool?
Symbolisch komt van symballein. Samenrapen staat centraal. Een eenheid maken. Veel mensen zoeken naar eenheid of geloven daarin.
Je kent ze wel, de personen die suggereren de beste manier om bijvoorbeeld sterker te worden in hun geheime boekje hebben staan. Dan is het uiteraard in de aanbieding als je NU beslist dit geheime boek aan te schaffen. Je snapt het al, ik ben niet zo van het kiezen voor één methode, schema of oefening.
Hier tegenover staat het begrip diabolisch van diaballein. – scheidende krachten en splijten staat in dit begrip centraal. In mijn symbolische weergave – mooie tegenspraak – van het diabolische concept staat centraal dat je alleen door tegenstrijdigheden te accepteren, keuzes kunt maken. Een voorbeeld.
Vaak proberen trainers mensen je te overtuigen van één bepaalde manier van trainen, de werkwijze in methoden, stappen, oefeningen staan uitgewerkt en voor veel mensen is dit de houvast die zij graag willen. Het is dan makkelijk om tegen andere manieren van trainen aan te schoppen.
Zo struikelen in de vechtsport allerlei stijlen over elkaar heen wie de beste vechter oplevert. En is er ook een verscheidenheid in krachtsporten die allemaal vinden dat zij de sterkste mannen of vrouwen van de wereld vertegenwoordigen. Of vul voor sterk de “fitste”, gezondste en zo…
Maar dat ligt toch erg aan de bril die je wilt opzetten waarmee je kijkt naar dit soort zaken?
Zelf vind ik het wel leuker om meerdere dimensies in een krachtsport te zien, vandaar mijn voorliefde voor het olympisch gewichtheffen. Lekker complex voor je lijf en je hoofd. Maar even zo goed kan voor andere mensen het leuker zijn om gewoon te weten wat je in de Leg Press machine van merk A 10 x kunt wegduwen.
Het één sluit het ander gewoon niet uit.
Vanuit een diabolische visie kun je eerder accepteren dat er meerdere manieren zijn om te trainen en dat er werkelijk géén enkele vorm, methode of oefening de enige, ultieme manier is. Daarvoor zijn er simpelweg teveel verschillende mensen en mogelijkheden.
Diaboliek
Ik zal nog een aantal tegenstellingen opnoemen waardoor je beter begrijpt dat je telkens keuzes maakt. Zoals gezegd; door uitsluiting van een andere vorm, train je te eenzijdig. Bijvoorbeeld kan een zware powerlifter echt niet zomaar zijn been in zijn nek leggen. Maar omgekeerd wil je de ballerina niet zomaar een zware halter laten tillen. Het grappige is dat beide uitersten vaak baat hebben als zij de andere vorm ook trainen.
Niet als hoofdvorm, maar omdat zij die als tegenstelling nodig hebben.
Bedenk bijvoorbeeld ook maar aan het gegeven dat je spieren moet beschadigen om sterker te worden. Een te lichte belasting, maakt ze zelfs zwakker. Het is lastig om een evenwicht te zoeken tussen (spier)pijn en je goed voelen.
Train je vooral als een duivel zo hard of lig je alleen maar op een matje uit te rusten?
Iedereen snapt toch wel dat je niet alleen maar zo hard moet trainen dat je altijd spierpijn hebt? Je zult ook trainingen kunnen doen door gewoon lekker te bewegen, zonder pijn tijdens of erna. En je zult ook van je matje moeten rollen en intensief gaan bewegen . Het is ook omgekeerd evenredig goed om je na het bewegen op een matje uit te rusten J
Tegenstellingen in bewegingen….
Is er stilstand, een hele langzame of juist snelle beweging?
Is dit licht of zwaar?
Doe je dit kort of lang?
Beweeg je groot of klein?
Beweeg je weinig of vaak?
In één richting of veel richtingen?
Of tegenstellingen in trainingen….
Wil je simpel trainen, in één factor/systeem of juist divers en complex?
Laat je jezelf meevoeren, zie je wel hoe het gaat of wil je in een duidelijk plan en schema trainen? Train je alleen “hard” of wil je volledig “smart”?
Wil je alles weten of mogen zaken ook onvoorspelbaar zijn? Train je “all known” of laat je een “black box” bestaan?
Wil je focus, scherm je af of breng je juist attentie, aandacht voor de omgeving?
Beweeg je volledig pijnvrij of juist in, door en met pijn?
Of tegenstellingen in sociaal en mentaal opzicht….
Train je liever alleen of juist in een groep?
Ben je introvert of extravert?
Strijd je met jezelf of een ander of wil je geen strijd?
Zoals je ziet een wereld vol tegenstellingen!
Diabolic concept bij krachttraining
Je kunt er vergif op innemen dat je constant traint vanuit tegenstellingen. Omdat ik vaak met krachttrainingen bezig ben, wil ik je laten zien hoe ik een diabolische visie daarin verwerk. In de tekening heb ik de tegenstellingen die er zijn in krachttraining aangegeven. Let op, dit is géén wetenschappelijk model, maar een visie en bedoelt om je te laten nadenken. In deze diabolo staan een paar begrippen.
In het begrip MASSA kun je zowel je eigen als een externe massa zien. Je traint met deze massa in de dimensies tijd, kracht en afstand.
In het begrip LINE is dit de richting die je beweegt met jezelf of de eigen massa. Daar is sturing en coördinatie van belang.
Doordat je deze twee zaken niet uitsluitend op zichzelf benaderd om te trainen, kun je krachttraining anders gaan inrichten.
In een diabolo is een versmald deel aanwezig waarin de spin-off aangrijpt. In krachttrainingsvormen kun je vooral naar dit smalle deelaspect kijken en daarbij kiezen voor bijpassende oefeningen. Daar kan je stappen, fasen of programma’s in plannen of spelenderwijs werken met effecten in dat aspect. Bedenk dat het altijd zinvol is om de tegengestelde vormen mee te laten doen om dat aspect niet te bepalend te laten worden.
Er zijn vragen die je kunt stellen over je krachttraining en het aspect dat vooral de “bottle neck” vormt. Door deze vragen kun je kijken naar je eigen trainingen en nadenken over de manier waarop je dit doet en keuzes maken om ook een tegenstelling op te nemen in je programma of systematische stappen te zetten in dit aspect. Hieronder de vragen!
- Is een (externe) massa niet in beweging te brengen?
- Kijk naar de tijdsduur van duwen, trekken en dergelijke – time-on-tension
- Is een (externe) massa in beweging te houden?
- Snelheid/tempo – kijk vooral naar de snelheid en het tempo v = d / t
- Is een (externe) massa in beweging te brengen?
- Kracht x Snelheid – F x v = Powerproductie is de dimensie om naar te kijken
- Is een (externe) massa zo lang mogelijk in beweging?
- Kracht x afstand – F x d = Energieverbruik wordt in je trainingen de hoofdzaak
- Is een (externe) massa plotseling in beweging of stilstaand?
- Massa x snelheid – mxV = Impact – hoeveel botsingen kun je aan?
Er is nu kort ingezoomd op een paar biomechanische kengetallen in krachttraining, niet zozeer naar zaken als je doorzettingsvermogen en dergelijke. Vooral omdat veel trainers en sporters meetbare eenheden willen. Je kunt die eenvoudiger halen uit de dimensies die hierboven staan. Bedenk ook vooral of je in een warming-up of hersteltraining een tegengesteld of ander aspect wilt trainen.
Het diabolische concept laat veel ruimte om trainingen op andere manieren te bekijken. Ik hoop dat je nu beter begrijpt dat tegenstellingen van mij mogen. Hopelijk zie je een grotere samenhang door het “diabolic concept” om van daaruit keuzes te maken. Train ze!
Mr Bruinen
inmiddels ben ik de 75 gepasseerd en wordt de halter een beetje zwaar.
maar ik geniet nog steeds van deze sport in het algemeen.
Vooral uw blogs blijven mij boeien.
Ik hoop dat u hier nog een tijd mee doorgaat.
(Wijsheid verneem je nog maar zelden in sportscholen )
Ab Wolters
Ab dat zijn mooie, wijze woorden, bedankt!
Hoi Tom,
Wat jij beschrijft is voor mij de kern van mijn trainingen. Ik heb nooit geloofd dat er een methode is om “compleet” fit te worden. Zoals jij het hierboven beschrijft zijn precies de woorden die ik nog niet had gevonden om te beschrijven hoe ik mijn trainingen indeel, bedankt!
Daarnaast ben ik ook erg geïnteresseerd in een cursus bij jou.
Met vriendelijke groet,
Stephan van Velzen
Like A Viking
Hallo Stephan, je bent altijd welkom om een keer bij de open gym, bootcamp of strength lifting class langs te komen – de introductieles is gratis 🙂 Groet Tom