Het komt niet vaak voor dat een gewichtheffer in Nederland op de lange termijn gevolgd kan worden. Mijn zoon, Teun Bruijnen, heb ik al vele jaren mogen trainen. In dit artikel een korte impressie over zijn individuele progressie in kracht op de lange termjn.
De ontwikkeling van het nationale talent Teun Bruijnen in het gewichtheffen is een voorbeeld van een specifieke meerjarenplanning.
Stadia
In allerlei sporten wordt gesproken over een “multi-year planning” of “Long Term Athlete Development”. In een artikel van mijn hand uit 2010 met de titel “Een leven lang sterk?” gebaseerd op talentontwikkeling worden 3 hoofdstadia onderscheiden met 2 transities.
De kernbegrippen in de stadia zijn initiatie, progressie en perfectie.
Een uitwerking om te komen tot prestatiegerichte wedstrijddeelname in het gewichtheffen sluit hier mooi op aan.
Uit tabel 2 herken ik dat de meeste mensen het 1e stadium niet ontgroeien, een beperkt aantal atleten komt goed terecht in het progressieve stadium en eindigt in stadium 2. Alleen de “die-hards” kun je verwachten in stadium 3.
Teun Bruijnen werd al op 10-jarige leeftijd lid bij de KNKF als gewichtheffer, tussen zijn 8e en 11e was het vooral spelenderwijs tillen. Dit kan gezien worden als het stadium van de initiatie.
In de grafiek hieronder is te zien hoe de ontwikkeling in wedstrijdprestaties bij Teun over meerdere jaren heeft plaatsgevonden. Onder de tabel is opgenomen hoe frequent getraind werd. Teun heeft vanaf het jaar waarin hij 12e werd stadium 2 met de progressie doorlopen tot hij op zijn 15e besloot om de wedstrijdsport gewichtheffen als doel te stellen.
Hij zit nu in stadium 3-a, min of meer in de transitie van 2-3 – traint voor wedstrijden en hoopt op toestemming op een ervaringsplaats naar het EK Junioren.
Aanvulling 2021
Teun Bruijnen is zijn actieve loopbaan als wedstrijdgewitheffer gestopt op de EK tot 23 jarigen. Hieronder een 2-tal grafieken die het vervolg laten zien op bovenstaande informatie. De belangrijkste reden voor hem om te stoppen was het gegeven dat hij naast de “full-time” trainingen nog een inkomen bij elkaar moest verdienen. Hij koos voor betaald werk (in het buitenland) en blijft op afstand betrokken 😀
Zoals zo vele malen weer een interessant artikel .
Succes met uw zoon .
Hartelijke gr Ab Wolters
Bedankt Ab!